Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! Ο Βασίλης Μόσχης στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ



- Κάτι μας είπε κι αυτός!
- Ποιος πάλι;
- Όχι πάλι! Όχι πάλι! Αυτόν πρώτη φορά τον βλέπουμε!
- Για ξεκαθάρισε τη θέση σου! Για ποιον μιλάς;
- Είναι και δικός τους κιόλας, γερμανός!
- Και τι λέει;
- Τα αυτονόητα! Αυτά που ξέρουμε ήδη, συζητάμε δεξιά κι αριστερά και πάλι ξανασυζητάμε και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας!
- Για πες, για πες, ακούγεται ενδιαφέρον!
- Έγραψε για την “Γερμανική Ευρώπη”!
- Τι είναι αυτό;
- Λοιπόν, πρόκειται για τον Ούλριχ Μπεκ, γερμανό οικονομολόγο που έγραψε ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο και τους τα σέρνει κανονικά! Πράγματα γνωστά για μας και τάχα άγνωστα για άλλους. Αλλά τι να μας πει; Δεν θέλει να έχεις και πολύ μυαλό για να συνειδητοποιήσεις τι γίνεται.
- Και τι γράφει;
- Και τι δεν γράφει! Αφού την Αγγέλα την αναφέρει σαν Μερκιαβέλι! Και όχι μόνο αυτό! Το τραβάει. Την αποκαλεί πρώτη μη εστεμμένη βασίλισσα της Ευρώπης, Βασίλισσα Μερκιαβέλι Α’ της Ευρώπης!
- Ε! άει στα κομμάτια!
- Άλλο, προφανώς ήθελες να πεις, αλλά το επίπεδό σου και η μόρφωσή σου δεν στο επιτρέπουν, ε; Τι με κοιτάς σαν χάνος; Κλείσε το στόμα!
- Τι μου λες!
- Πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να μπορέσουν να απαλλαγούν ου Γερμανοί από τις ενοχές τους που τους κατέτρεχαν για χρόνια. Τώρα είναι στο στάδιο, ποτέ φασισμός, ποτέ ρατσισμός, ποτέ μιλιταρισμός! Θέλησαν να πετάξουν από πάνω τους το ένδυμα του πολεμοχαρούς! Πήγαν στην άλλη πλευρά. Είναι τώρα οι δάσκαλοι και οι ηθικοί διαφωτιστές της Ευρώπης! Διδάσκουν τώρα, δείχνουν τον σωστό τρόπο διακυβέρνησης! Πριν από δυο δεκαετίες ή Γερμανία ήταν όπως η Ελλάδα τώρα. Αλλά τα κατάφεραν  μέσα από την λιτότητα  και την προτεσταντική αντίληψη ότι ο πόνος εξαγνίζει. Αυτοί τα κατάφεραν. Άρα ποια είναι η σωστή διαχείριση των κρίσεων; Αυτό που έζησαν κι αυτοί! Και πήραν σβάρνα την Ευρώπη και αλωνίζουν!
- Ωχ! Τι μας περιμένει! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου