Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ | ΟΥΙΣΚΙ ΜΠΛΕ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Τέσυ Μπάιλα
Ουίσκι μπλε
Εκδόσεις Ψυχογιός




”Ανήφορος όλη η ζωή μας τελικά θα είναι. Ανήφορος κακοτράχαλος… Και μήπως τι άλλο θα μπορούσε να είναι;”
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο μυθιστόρημά της Τέσυς Μπάιλα “Ουίσκι Μπλε” οι ήρωες είναι οι απλοί άνθρωποι, άνθρωποι του μεροκάματου, οι κυνηγοί της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να κουβαλούν τα όνειρά τους ακουμπώντας τα στην καθημερινή τους δυστυχία.
Το να γράφεις ιστορία δεν είναι μόνο η αναδίπλωση των γεγονότων, πραγματικών η μη, όπως τα περιγράφει ένας “επαγγελματίας” ιστορικός, σε ένα εγχειρίδιο, σε μια εφημερίδα, σε έναν τόμο. Η πραγματική ιστορία μιας χώρας είναι όπως την βίωσε ο απλός άνθρωπος, μέσα στην καθημερινότητά του, μέσα στις προσπάθειες και τις αγωνίες του, στα όνειρα του, στις χαμένες ζωές, στα κουρασμένα βήματα ενός ήρωα της ζωής, όποιου ήρωα, που ανασαίνει δίπλα σε παράγκες, σε χαμόγελα, και παράθυρα με πολύχρωμα γεράνια.
Η Τέσυ Μπάιλα ακολούθησε αυτούς τους ήρωες και έγραψε τη δική της ιστορία, τη δική μας ιστορία, την ιστορία των ανθρώπων που έζησαν στη μεταπολεμική Ελλάδα,  προσπαθώντας να επιβιώσουν, να χαρούν, να τραγουδήσουν…
Μια σύγχρονη Οδύσσεια, με παράλληλες πραγματικές ιστορίες που μπορεί να έζησαν δικοί μας άνθρωποι, να είναι δικές μας ιστορίες που, αλίμονο, έχουμε ξεχάσει… Η χώρα αδυνατούσε να ζήσει τους ανθρώπους της. Και αυτοί απεγνωσμένα βρίσκονται στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, - συναρπαστικές εικόνες και περιγραφές, δυνατά συναισθήματα ανάκατα με βρώμικες ανάσες - «Η καρβουνόσκονη είχε ποτίσει τα ρούχα τους, το δέρμα τους, τα πνευμόνια τους αλλά κυρίως τα όνειρά τους» - ποιος θα αντέξει, ποιος θα επιζήσει σε εκείνα τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα; Όσοι πολεμούν ακόμη για τα όνειρά τους;
Το κυνήγι της ελπίδας φτάνει μέχρι τις αποβάθρες της Νέας Υόρκης, - το κυνηγώ το όνειρό μου, δε θα μου φύγει, μια μέρα θα ανατείλει και ο δικός μου ο ήλιος. Πόσο κερδισμένος είναι ο καθένας από το κάθε δικό του γρήγορο βηματισμό; Είναι η μοίρα που κυβερνά, όσο και να θέλεις να την αποδιώξεις;
Οι ήρωες της Τέσυς Μπάιλα συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικά υπέροχο ταξίδι – καταδίωξη στο εξωτικό Πορτ Σάιντ, στη μεσογειακή αύρα της Σαντορίνης, στον Πειραιά των καραβιών και των αμαρτωλών σπιτιών, στις δολοφονικές υπόγειες σήραγγες του Βελγίου, στον μακρινό όνειρο της Αμερικάνικης γης.
Μια ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα που - αλίμονο - επαναλαμβάνεται και στην πολύπαθη Ελλάδα των ημερών μας. Να υποθέσουμε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται;

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο σύγχρονος Οδυσσέας ονομάζεται Μιχάλης, γιος της Βιργινίας και του καπετάν Βαγγέλη. Το οδοιπορικό του ξεκινά από το Πορτ Σάιντ και η ανάγκη τον φέρνει στη Σαντορίνη και στον Πειραιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, θα δοκιμαστεί στα ανθρακωρυχεία της πόλης Μαρσινέλ στο Βέλγιο και στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης, προτού αποδεχτεί αμετάκλητα τη θαλασσινή του μοίρα.
Θα αναζητήσει τη δική του Πηνελόπη στο πρόσωπο της Εριέττας, θα συνοδοιπορήσει με παράξενους συντρόφους όπως ο Αρτέμης και ο Αποστόλης, θα δει να ανοίγουν και να κλείνουν κύκλοι ζωής στη μεγάλη σκηνή του κόσμου.
Σ’ αυτό το έπος της φτώχειας και του καθημερινού αγώνα πρωταγωνιστεί η ελληνική ψυχή ζυμωμένη με τη θάλασσα, στη θέα της οποίας ο απλός άνθρωπος βρίσκει ξανά τη δύναμη να ονειρεύεται.
Το Ουίσκι μπλε είναι μια μυθιστορηματική ματιά στον αιώνα που αφήσαμε πίσω μας, στις μικρές και μεγάλες στιγμές που συνθέτουν την οδύσσεια ενός Νεοέλληνα.







Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ
των εφημερίδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου