Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ | Γέφυρα Ζωής | Εκδόσεις Καλέντης


Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ
Γέφυρα Ζωής
Εκδόσεις Καλέντης

Η συναρπαστική πένα της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ!
Έξι παρά δέκα το πρωί, λίγο πριν ξημερώσει, μέχρι τις έξι παρά δέκα το πρωί της επόμενης μέρας. Μια μέρα τελειώνει, μια μέρα αρχίζει ή το αντίθετο; Είναι εκείνη η στιγμή που οι σκιές παίρνουν σχήμα, φανερώνουν τη ζωή, μια καινούρια μέρα ξεκινά, η ζωή συνεχίζει και πάλι να χαμογελά;
Μια παρέα νεαρών παθιασμένων με το σερφ  φτάνουν στην ακτή. Είναι η  ώρα που τα κύματα είναι τεράστια. Η αδρεναλίνη στα ύψη, το ρίσκο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου παλεύοντας με τα τεράστια κύματα. Η ανεμελιά του κινδύνου ταιριάζει στα νιάτα, τους προσφέρει μια αίσθηση αθανασίας.
Ο θάνατος καιροφυλακτεί, όμως, στην επιστροφή. Ο δεκαεννιάχρονος Σιμόν είναι θύμα τροχαίου ατυχήματος. Η τραγωδία προκαλεί βαθιά ερωτήματα, το πένθος καταρρέει γονείς, αγαπημένα πρόσωπα. Ο Σιμόν είναι κλινικά νεκρός, ο εγκέφαλος του δεν λειτουργεί, η καρδιά όμως συνεχίζει να χτυπά. Θέλει να ζήσει.
Πότε επέρχεται ο θάνατος; Όταν είναι εγκεφαλικά νεκρός ή όταν πλέον η καρδιά σταματά; Η καρδιά είναι σύμβολό ζωής, αγάπης, συναισθημάτων. Συγχρόνως ένας προβληματισμός θλίψης και απουσίας, αλλά και η αναγέννηση μέσα από έναν άλλον θάνατο! Ένα υπαρξιακό θέμα μέσα από το θάνατο που προσφέρει τη ζωή σε ένα άλλο σώμα.
Πλήθος τα ερωτήματα και οι αγωνίες, σχετικά με τον θάνατο του εγκεφάλου, τη σχέση του νου με την καρδιά, ποια μπορεί να είναι η βούληση ενός πλέον νεκρού σχετικά με τη δωρεά οργάνων, όντας ένας αδύναμος θεατής;
Ποια τα συναισθήματα του ιατρικού προσωπικού, των γονιών που βιώνουν την τραγωδία τους και καλούνται να ζήσουν ένα δεύτερο θάνατο, των ασθενών που περιμένουν εναγωνίως να ζήσουν την ομορφιά μιας αυγής πολλών χρόνων ακόμη;
Η συγγραφέας μας δίνει ένα συνταρακτικό κείμενο, μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση μεγάλων προτάσεων που ίσως φανεί αγχώδης στην αρχή, αλλά αμέσως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι η συγγραφέας προσθέτει κομμάτι κομμάτι και συμπληρώνει τις δυνατές εικόνες σε ένα συναρπαστικά ρεαλιστικό κείμενο. Είναι βέβαιο ότι προηγήθηκε τεράστια έρευνα για να αποδοθούν σωστά και ρεαλιστικά οι ιατρικές σκηνές παράλληλα με τις μικρές παράπλευρες ιστορίες που διανθίζουν το όλο κείμενο.
Η Γέφυρα ζωής είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα ζωής που αμφισβητεί τη σχέση μας με το θάνατο μέσα από την υπαρξιακή αβεβαιότητα. Ένα βιβλίο που θα ξεπεράσει τις αντοχές σας και θα το θυμάστε για καιρό. Η εξαίρετη μετάφραση είναι της Σοφίας Διονυσοπούλου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΜΑΪΛΙΣ ΝΤΕ ΚΕΡΑΝΓΚΑΛ [Maylis de Kerangal] γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1967 στην Τουλόν, αλλά μεγάλωσε στη Χάβρη. Σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Εθνολογία στο Παρίσι. Το 2000 έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, Je marche sous un ciel de traîne. Το 2004 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο για νέους Editions du Baron Perche, όπου και εργάστηκε ως το 2008. Έκτοτε αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή. Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία και έχει αποσπάσει σχεδόν όλα τα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία. Το βιβλίο της Γέφυρα ζωής, που εκδόθηκε το 2014, απέσπασε δέκα βραβεία.
●Grand prix RTL-Lire 2014● Prix Relay des Voyageurs avec «Europe 1» 2014 ● Prix Pierre-Espil 2014 ● Prix Paris Diderot - Esprits libres 2014 ● Prix Orange du livre 2014 ● Prix littéraire Charles-Brisset 2014 ● Prix du meilleur roman du magazine Lire 2014 ● Prix des Lecteurs L'Express - BFMTV 2014 ● Prix Agrippa-d'Aubigné 2014 ● Roman des étudiants France Culture - Télérama 2014
  








Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ
των εφημερίδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου