Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! ο Βασίλης Μόσχης στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ Κατερίνης




Όλα τα παραμύθια έχουν καλό τέλος!
Προηγείται η ιστορία με δράκους και κακές μάγισσες και αφελείς και αθώους υπηκόους που αβασάνιστα κουβαλούν την ψυχή τους και τη ζωή τους σε ακαλλιέργητα χωράφια, σε ξεραμένα λιβάδια με χαράμι τη ζωή τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τις παγίδες και τους κινδύνους που βάζουν στο δρόμο τους τερατόμορφοι δράκοι, άσχημες μάγισσες και άπληστοι βασιλιάδες.
Ο πόνος τους και η έννοιά τους είναι για την όμορφη βασιλοπούλα και το νεαρό πρίγκιπα και το γοητευτικό έρωτά τους. Και γοητεύεται ο απλός χωρικός από τη γεμάτη εμπόδια εκπλήρωση της ερωτικής τους ιστορίας. Και συγκινείται. Και ακολουθούν και αυτοί τη δική τους πορεία μέχρι να εξαντληθεί η αναμονή και η προσμονή για ένα ευτυχισμένο τέλος.
Όλα τα παραμύθια τελειώνουν με το …έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Είναι η υπόσχεση που αφήνει το κάθε παραμύθι στον αναγνώστη του για να πιστέψει ότι η ζωή του ακολουθεί άλλους δρόμους, χωρίς δύσκολα μονοπάτια.
Αλλά τα παραμύθια πια δεν είναι όπως τότε. Έχουν μόνο σειρήνες που παγιδεύουν αισθήσεις και συναισθήματα και σε οδηγούν με υπνωτισμένες κινήσεις σε παραμυθένια και ονειρικά λιβάδια. Και αυτά δεν είναι παρά ένας αντικατοπτρισμός υποσχέσεων που με το πρώτο φως χάνεται, διαλύεται και παραμένει ένα τίποτα.
Χαμένοι οι βασιλιάδες και οι κακές μάγισσες, ένα απέραντο κενό για να αποφασίσεις ακίνδυνα βήματα που βλέπεις ότι δεν οδηγούν πουθενά. Είναι γιατί πλέον προσπαθείς να διακρίνεις αν το παραμύθι που διάβαζες ήταν αυτό που ήθελες πραγματικά ή αυτό που σου έδωσαν στο χέρι κάποιοι άλλοι…
Το δικό μας παραμύθι μας ξεγέλασε όλους. Μας οδήγησε όπου αυτό ήθελε. Και τώρα που απομείναμε χωρίς βασιλιάδες, χωρίς μάγισσες και πρίγκιπες η ανατροπή δεν έρχεται. Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι φυλακισμένοι στο κάστρο του κακού δράκου και οι χωρικοί πλέον ανήμποροι προσπαθούν μόνοι τους να ποτίσουν χωράφια, να ξεβοτανίσουν λιβάδια και να σπείρουν σε άγονες πλαγιές!
Το παραμύθι μας είχε αίσιο τέλος.
Πήραμε την έκτη δόση!
Ε! Και;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου