Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ο ...θείος Αφεντούλης στο χρονογράφημά του γράφει για το "Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της" Εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Αναντιλέκτως!
Τα έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας πουλάν πολύ περισσότερα φύλλα από την εφημερίδα που φιλοξενεί τα εμπνευσμένα δοκίμια του εμπειροτέχνη πολιτικού αναλυτή, θείου Αφεντούλη, αλλά πόσοι τα διαβάζουν; Μπορεί ο κοσμάκης να τα αγοράζει για χρήσεις που δεν προσφέρει η μικρή οθόνη. Παραμεγάλωσε κι αυτή κι έβαλε τη μεταπολιτευτική εικόνα της για να φτάσουμε στον γκρεμό που βρεθήκαμε και δεν βρίσκουμε κλαρί να πιαστούμε. Θέλει για παράδειγμα ο άλλος να κουβαλήσει αβγουλάκια στα εγγόνια. Μπορεί να τα τυλίξει στην τηλεόραση; Θα σπάσουν και θα βγει η θεία Βέφα επί της οθόνης να μαγειρεύει ομελέτες «γκουρμέδες»! Παίρνει λοιπόν μια εφημερίδα και βολεύεται. Τα δοκίμια του αναλυτή όμως τα ρουφάνε οι 22 αναγνώστες του μέχρι το μεδούλι. Έτσι και δει αβγό τυλιγμένο σε άρθρο του θα το φέρει στο κεφάλι (λέμε τώρα!) όποιου σκέφτηκε το περιτύλιγμα και θα μελετήσει «επιστημονικώς» τη συμπεριφορά των «Αυγολιάθ» στον εν γένει δημόσιο βίο. Ο αναγνώστης νούμερο «ντράιτσεν» (13) να γυρίσει τη φυλλάδα από την καλή, το χούι του να μελετά τη σοφία Αφεντούλη από την ανάποδη μέσα! Η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη, να σταματήσει τις διαπιστώσεις: «Οι ανάποδοι αναλυτές, ανάποδα διαβάζονται»!
Στην εφημερίδα ο ανταγωνισμός έχει γίνει τόσο σκληρός που θα έκανε υποκλίσεις ακόμα και η Τρόικα! Άλλα σαΐνια κι αυτά. Βάλθηκαν να ρίξουν το εργασιακό κόστος για να περπατήσουν έξω τα ελληνικά προϊόντα. Δεν βλέπουν ότι με την πτώση του επιπέδου διαβίωσης δεν κάνουν βήμα ούτε μέσα. Την άραξαν στα ράφια και μας περιμένουν!
Οι ανταγωνιστές του θείου είναι πολλοί αλλά τους έχει κατατροπώσει. Μπορούν να γράψουν ανάποδα; Ο «ντράιτσεν» ούτε που τους ξέρει! Αυτόν που φοβείται όμως είναι ο κ. Β.Ι. Μόσχης. Γράφει το «ουδέν …σχόλιον» αλλά από το «ουδέν» το πάει ζιγκ ζαγκ, με το γάντι, και σούρνει στην εξουσία τα σχολιανά της! 
Στα τέλη του 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της» με πρωτότυπο ύφος και αναφορές σε μια Μυρσίνη, στον Πόρο και άλλα ρομαντικά και λεμονάτα. Ο αναλυτής θυμήθηκε κάτι λεμονιές στον Πόρο και ζήτησε λεμονάτο κατσαρόλας με κρέας δαμάλεως. Η σύζυγος είπε να γράψει γράμμα στον Γιώργο για να στείλει ένα τσεκ από τα «λεφτά υπάρχουν» στον χασάπη που έχει  στη γειτονιά «το σιτευτό γαλακτομούσχαρο» γιατί με την Τρόικα θα ξαναδούν κρέας τις Αποκριές, αν δεν ξαναπιάσει την ψαλίδα του Ευταξία ο Βαγγέλης. Εκείνη έφερε αμίλητη το βιβλίο. Έδειξε την αφιέρωση του συγγραφέα με ένα χαμόγελο ίσαμε τα αυτιά. «Στην ηρωίδα που ανέχεται πάνω από μισό αιώνα το στραβόξυλο που πέρασε την πένα για ρόπαλο και βαράει αβέρτα» έγραφε η αφιέρωση. Ύστερα πήγε σε μια σελίδα και βρήκε τη λαλιά της. «Η πραγματικότητα γεννά τη λογική κι η λογική γεννιέται μαζί με τα προβλήματα» τσίριξε, υπονοώντας ότι ο θείος γράφει παράλογα!
«Λύστε τα κι αν χρειαστείτε βοήθεια φωνάξτε τον Γιώργο. Για κάθε λύση έχει ένα πρόβλημα!» ούρλιασε εκείνος κι έπιασε την εφημερίδα. Ο συγγραφέας είχε δηλώσει ότι θα απουσιάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων για να γράψει το επόμενο βιβλίο κι ο Αφεντούλης έμεινε ήσυχος, ελπίζοντας να γυρίσει μετά το Πάσχα και να κάνει όλο το παιχνίδι στην εφημερίδα με το ρόπαλο! Βγήκε ο κ. Παπατάδε να το παίξει ισχυρός και ανάλγητος από τηλεοράσεως; Μπαμ, και ο αδύναμος κύριος Παπαδείνα να καλέσει τον Παπα- Τρέχα για να ψάλλουν: «μία ροπή και πάντα ταύτα θάνατος (κοινωνικός) διαδέχεται»! Να δείτε για πότε στρώνουν όλοι ο Παπατάδε!
«Δεν σε θέλει ο λαός. Παρ’ το ρόπαλο και μπρος!» φώναξε η κυρία Πολυτίμη.
Ο θείος άνοιξε τη φυλλάδα και είδε ότι ο ανταγωνιστής επανήλθε δριμύτερος. Μάλιστα, εν τω δριμυτάτω χειμώνι, ο κ. εκδότης τον στέγασε στην εσωτερική σελίδα νούμερο 3 – αναγνώστη «ντράι» κάτσε κάτω. Δεν σε κάλεσε κανείς. Τσουκνιδόπιτα θα βγάλουμε από βδομάδα! – κι άφησε τον Αφεντούλη στην πίσω σελίδα να τον τρώει το αγιάζι στα περίπτερα. Έπεσε η μύτη του!
Ξέρετε τι έγραφε μέσα στην εκδοτική θαλπωρή ο κύριος «ουδέν σχόλιο»; «Πάλι της μόδας ο Ιονέσκο». Άκουσε η Πολυτίμη και κουβάλησε καταμεσής στο σαλόνι έναν ξύλινο «Ρινόκερω» με ένα κέρατο στη μύτη να με το συμπάθιο, δώρο του γείτονα «Μήτσου» που έπαιρνε «σαφαροδάνεια» κι έφτασε μέχρι την Κένυα αλλά δεν κατάφερε να βαρέσει τίποτα και κουβάλησε την αφρικανική λαϊκή τέχνη με τη σέσουλα. Τώρα γυρνάει μεταμφιεσμένος σε μαυρούλη για να γλιτώσει από τους πιστωτές που θέλουν πίσω τα «σαφαριάτικα» και πουλάει λέοντες, κροκόδειλους, ρινόκερους και άλλα αρπακτικά!
«Ο κύριος Βασίλης τα λέει υπέροχα. Όπως στο έργο του Ιονέσκο οι κάτοικοι ενός χωριού έγιναν ρινόκεροι από την αναλγησία έτσι και σε μας χάθηκε η αλληλεγγύη» σχολίασε η σύζυγος.
«Το γύρισε στο θέατρο του παραλόγου; Δεν έγραψε πως η πραγματικότητα γεννά τη λογική;» απόρησε ο αναλυτής.
«Μαζί του τα παράλογα τα βρίσκω λογικά!» τραγούδησε εκείνη.
«Κι εγώ;» ρώτησε ο αναλυτής.
«Κάνεις παράλογα τα λογικά!» τσίριξε η θεία.
«Τι ρινόκερως, τι αιγόκερως;» σχολίασε ο σύζυγος. Το ζώδιο του αιγόκερω κυριαρχεί από 22/12 μέχρι 19/1, διάστημα που το 2009-10 ο Γιώργος όργωσε τους αιθέρες για να μας σώσει αντί να καβατζώσουμε κανένα χαμηλότοκο δάνειο για να πορέψουμε και να δούμε τι θα κόβαμε μόνοι πριν αγριέψουν οι αγορές.
Ο Αφεντούλης μελετάει «επιστημονικώς» τους οφθαλμούς της «Frau Nein» με το «χιλιάδες χρώματα στα μάτια της» στο ένα χέρι και το ρόπαλο στο άλλο. Λέτε το μυστικό της εξόδου από την κρίση να κρύβεται στον Πόρο, όταν κυριαρχεί ο Αιγόκερως; Ο Βασίλης έχει τον λόγο και γρήγορα. Πριν αναγκαστεί ο αναλυτής να γράψει το: «Χιλιάδες φαγητά στο βλέμμα της». Με το φάτε μάτια ψάρια να δείτε πωλήσεις. Τρακόσες χιλιάδες τόμοι! Μέχρι να εκδηλώσουν οι εκδοτικοί οίκοι το ενδιαφέρον διαβάστε Βασίλη. Κάνει καλό. Συνάδελφε «εν όπλοις» συγχαρητήρια από καρδιάς κι ετοίμασε ένα με αφιέρωση για τη «Frau Nein. «Αι γυναίκαι συμπαθούν το ρομάντικο στάιλ» και μπορεί να στείλει παραδάκι για να τσιμπήσουμε ολίγο λεμονάτο. Με κρέας δαμάλεως, ε!
«Αναντιλέκτως!» ειρωνεύτηκε η κυρία Πολυτίμη, υπονοώντας ότι ο συγγραφέας δεν θα αμφισβητήσει τα επιχειρήματα του αναλυτή, αν είναι επιχειρήματα. Αναντιλέκτως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου