Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ | Σβησμένα Φεγγάρια | Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ



 Η Γιώτα Φώτου εισβάλλει στην επαρχιακή ζωή στα μέσα του περασμένου αιώνα και ξετυλίγει το κουβάρι της πλοκής της ιστορίας της με θαυμάσια τεχνική που φέρνει τα πάνω κάτω. Και δεν βιάζεται να ικανοποιήσει τον άπληστο αναγνώστη. Του δίνει στάλα στάλα τις γεύσεις που ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου Σβησμένα Φεγγάρια. Τον εγκαταλείπει να απολαύσει την γεμάτη μυστήριο πλοκή μιας οικογενειακής τραγωδίας που χαροπαλεύει στα σκοτάδια της λήθης που σπάταλα προσφέρει ο χρόνος.
Από την άλλη όμως, ο χρόνος λειτουργεί ευεργετικά για αυτόν που ψάχνει την αλήθεια, την απάντηση στις απορίες και δεν χάνεται, εισβάλλει στο σκηνικό και βρίσκει τις άκρες και τις ενώνει.
Φέρνει εικόνες, καταστάσεις, που ίσως ακόμη να υπάρχουν στην τοιχογραφία της καθημερινότητάς μας. Η επαρχιακή  αγροτική ζωή, οι άνθρωποί της, τα άγχη τους, η ζωή που μπλέκει μεταξύ τους. Μια κλειστή κοινωνία σε ένα χωριό κάπου στη Θεσσαλία. Ένας μικρόκοσμος που τα κρίματά του βρίσκονται σε απόσταση ανάσας μεταξύ των ανθρώπων της και καταδυναστεύουν τις ζωές τους. Μυστικά καλά φυλαγμένα που όταν βγαίνουν στην επιφάνεια προκαλούν καταιγιστικές ανατροπές και κρίνουν αποφάσεις, αντιμετωπίζουν τον πανικό της σκέψης, το σωστό ή το λανθασμένο μονοπάτι που θα ακολουθήσουν.
Μια σκοτεινή εποχή για τη χώρα που προσπαθεί να βρει το φως της. Απόσταση αναπνοής ένα παρελθόν που έφυγε αλλά ακόμη ζει. Ζωές προσπαθούν να βρουν τα βήματά τους σε πνιγηρούς δρόμους, λασπωμένα μονοπάτια, κρυφά όνειρα και μια ελπίδα που δεν ξέρει που να φωτίσει τη ματιά της.
Ένα χωριό, κάπου στη Θεσσαλία, συνεχίζει και προσπαθεί να αναπνεύσει. Πόσο μπορεί όμως; Καιροφυλακτεί παντού η δύναμη του αρσενικού, η αδυναμία του θηλυκού με τη ζωή να αναπνέει καθημερινά και τις μικρές στιγμές της να κρύβουν μυστικά, σε ένα βαρύ παρελθόν.
Η Γιώτα Φώτου καλύπτει τις ζωές των ηρώων της με ένα υπέροχο πέπλο μυστηρίου που τους ακολουθεί από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Ένας απέραντος δρόμος. Μια συνεχής πορεία της γυναίκας στα μέσα του περασμένου αιώνα. Οι αντιλήψεις και τα όνειρα, οι ευχές και οι όμορφες στιγμές της ζωής, η δράση και η αντίδραση του αρσενικού και του θηλυκού, τα ένοχα μυστικά που βρίσκονται στα θεμέλια οικογενειών, όλα έρχονται αντιμέτωπα, συγκρούονται, πολεμούν και οι συνεχείς μάχες φέρνουν απώλειες, και θρυμματίζουν το χρόνο που πέρασε και ανεξίτηλα βάζει τη σφραγίδα του.
Μια άγνωστη, η Μηλίτσα Χαριτίδη, καταφθάνει στο χωριό, την ημέρα που γίνεται το μνημόσυνο της Ερμιόνης. Όλοι αναρωτιούνται, και ο αναγνώστης και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας για την απροσδόκητη εμφάνισή της. Ποια είναι αυτή η γυναίκα που αναστατώνει ένα ολόκληρο χωριό; Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αναδρομές της στο παρελθόν με την φαινομενικά ήσυχη ζωή του χωριού;
Οι χαρακτήρες εξελίσσονται και ξεδιπλώνουν τα πάθη τους, τα ένοχα μυστικά τους. Πόσο θα αντέξουν καθώς η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη; Καταιγιστική η διαδρομή της πλοκής. Η Μηλίτσα Χαριτίδη, σαν ο από μηχανής Θεός, προσφέρει τη ζωή σε μια ιστορία από τα παλιά, καλά φυλαγμένη. Δίπλα της, αθώοι και φταίχτες. Όλοι μαζί την ακολουθούν αθέλητα και παρουσιάζονται με το αληθινό τους πρόσωπο οι τελευταίοι. Κανείς δεν μπορεί να κάνει  πίσω. Έγκλημα και τιμωρία. Για να επανέλθει μια ψυχική ηρεμία.
Η Γιώτα Φώτου καταφέρνει με τη μαεστρία της να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Τον βυθίζει σε ανεξιχνίαστα μυστικά και τον αφήνει να τα ακολουθήσει. Το μυστήριο εμφανίζεται και ακολουθεί τα βήματα ενός χρόνου που επιστρέφει στο παρελθόν. Για να επιτρέψει στο παρόν να ζήσει σε ανοιχτές λεωφόρους!

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Για μεγάλο διάστημα μετρούσα τα χρόνια με σβησμένα φεγγάρια, ελπίζοντας παράλληλα για το φωτεινό πρόσωπο της ζωής.  Οι δικές μου μέρες έλαμψαν όταν γνώρισα την αληθινή αγάπη. Όσα πέρασα στο παρελθόν με έκαναν δυνατή, ανθεκτική στον πόνο. Τον δύσκολο δρόμο δεν τον φοβάμαι. Το σκοτάδι δεν αντέχω, αυτό που με αποπροσανατολίζει από τον προορισμό μου. Και είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι χρειαστεί για να φέρω πάλι το φεγγάρι ολόγιομο στον δικό μου ουρανό».
Η ξαφνική εμφάνιση της Μηλίτσας Χαριτίδη σ’ ένα μικρό χωριό το Νοέμβρη του 1958 ταράζει τα νερά της κλειστής κοινωνίας. Ο Νάκος Παπαχρήστος και ο Μενέλαος Παρίσης, δύο άντρες που τους ενώνει ένα σκοτεινό παρελθόν, την ερωτεύονται παράφορα. Η κοπέλα παίζει μαζί τους, ενώ παράλληλα στρέφεται στη Φιλιώ, την κόρη του Νάκου, και κερδίζει τη συμπάθειά της.  Οι δύο γυναίκες εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη τα τραγικά γεγονότα που τις σημάδεψαν. Και όταν σταδιακά αποκαλύπτεται η ζωή τους, έρχεται στο φως ένα συγκλονιστικό μυστικό που θα τις ενώσει για πάντα.
Η ιστορία μιας κοπέλας που τόλμησε να αψηφήσει τα σκοτάδια της ζωής της και να κατακτήσει το φως της αλήθειας.








Από τη στήλη "ΒΙΒΛΙΟ" των εφημερίδων 
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου