Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ | ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Αρχές του περασμένου αιώνα. Στη Θεσσαλική γη. Τσιφλικάδες και κολίγοι. Η ζωή έτρεχε διαφορετικά. Ο καθένας ζούσε τη δική του μοίρα. Η τουρκοκρατία είχε αφήσει τα χνάρια της στη ζωή των ανθρώπων στον Θεσσαλικό κάμπο.
Με γλαφυρότητα η Γιώτα Φώτου μας ξεναγεί στην Θεσσαλία και μας ζωγραφίζει τις αγωνίες, τις λύπες και τις χαρές των απλών ανθρώπων της εποχής.
Ο Αλέξιος καταφεύγει στα κτήματα του πατέρα του, ερχόμενος από τη Ρωσία, καταδιωκόμενος από ένα παρελθόν που θέλει να ξεχάσει. Συναντά και πάλι τον έρωτα στα όμορφα μάτια της Βικτώριας, μιας πανέμορφης χωριατοπούλας. Μια παράξενη σχέση, μια θυελλώδης αλληλεξάρτηση, ένας τραγικός έρωτας.
Η Βικτώρια, φτωχή χωριατοπούλα, γνωρίζει τη μεγάλη ζωή των τσιφλικάδων, ξεπερνά τα όνειρά της, ακολουθεί τις σειρήνες ενός φαντασμαγορικού κόσμου, φτάνει μέχρι το Παρίσι, ακόμη και η Αθήνα είναι ένα άπιαστο όνειρο που το ζει μέσα στο πλουσιοπάροχο σπίτι της. Είναι δικό της; Το νιώθει δικό της;
Όταν επανέρχονται οι θύμησες από το παρελθόν και οι ανάσες τους γίνονται πραγματικότητα, ο Αλέξιος και η Βικτώρια στέκονται αντιμέτωποι και προσπαθούν να κλείσουν πληγές και παλιά όνειρα. Πόσο θα το καταφέρουν; Η αγάπη είναι πιο δυνατή από τον έρωτα; Ο έρωτας θα σιωπήσει ή θα ακολουθήσει το δρόμο του μέσα από δικά του μονοπάτια;
Η Γιώτα Φώτου ισχυρά παρουσιάζει την αδυναμία του άντρα απέναντι στην κρυφή υπεροχή της γυναίκας. Πόσο ισχυρό φύλο είναι ο άντρας στη σχέση του με τη γυναίκα; Είναι τόσο αδύναμος και κρυφά υποφέρει στη μυστική του ενδοσκόπηση στο κρυφό του ημερολόγιο; Αφήνεται ελεύθερος να τον κυριαρχήσουν τα συναισθήματά του και οι σκέψεις του να πεταρίζουν ανέμελα στην ψυχή του, τη στιγμή που ξέρει ότι αυτά είναι δικά του, δικά του μυστικά, επειδή είναι σίγουρος ότι δεν τον βλέπει κανείς, δεν τον ακούει κανείς, δεν τον διαβάζει κανείς. Και αφήνεται δείχνοντας τον πραγματικό του εαυτό. Αυτή του η στάση, όμως, έρχεται αντιμέτωπη με τον αληθινό έρωτα που περίτρανα διεκδικεί την υπεροχή του. Πόσο θα κερδίσει; Τι είναι αυτό που αναζητούν πραγματικά, για να αλληλοσυμπληρωθούν, ο έρωτας του θηλυκού, ο έρωτας του αρσενικού;
Στην πρωτοπρόσωπη γραφή του ημερολογίου που εμφανίζεται συχνά και σταθερά  στην πλοκή της ιστορίας η συγγραφέας διεισδύει στον χαρακτήρα του ήρωα της και μας τον παρουσιάζει ανοιχτά μπροστά μας, έχοντας την εικόνα του ιδωμένη από διαφορετικές γωνίες.
Τα σημάδια, από ένα παρελθόν που τραυμάτισε, σκαλίζουν τις επόμενες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Είναι καταστροφικές; Πόσο επηρεάζουν μια καινούρια ζωή που ξεκινάει από την αρχή; Καταφέρνει να αποφύγει την τελειωτική καταστροφή;
 Το «Τίμημα της Προδοσίας» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που ζει στις αρχές του περασμένου αιώνα μεταφέροντας με μαεστρία το άρωμα εκείνης της εποχής. Η ανέχεια του Θεσσαλικού κάμπου, η Αγία Πετρούπολη της ευημερίας, ένα εκτυφλωτικό Παρίσι, μια Αθήνα που προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της.
Σίγουρα θα το απολαύσετε.
Το εξώφυλλο δίνει πάντα την πρώτη εντύπωση. Αιχμαλωτίζει το βλέμμα ή το αποδιώχνει. Αυτό το εξώφυλλο αδικεί το κείμενο της Γιώτας Φώτου.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Ο αξιωματικός του τσαρικού στρατού Αλέξιος Αλμαντάς έρχεται να εγκατασταθεί στο κτήμα του πατέρα του στη Θεσσαλία κουβαλώντας στις αποσκευές του μυστικά, πίκρα και ενοχές.  Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται την πανέμορφη Βικτωρία Μάλφα, κόρη κολίγου που αγωνίζεται να ξεφύγει από την ανέχεια. Ο γάμος αυτός γκρεμίζει τα όνειρα του νεαρού αγρότη Σταύρου Δερματά και τον αναγκάζει να καταφύγει στα ληστοκρατούμενα βουνά, για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα αποφασισμένος να διεκδικήσει την καρδιά της αγαπημένης του.
Δυο άντρες που συγκρούονται και φτάνουν στα άκρα. Μια γυναίκα που παραπαίει διχασμένη ανάμεσά τους. Ένα ερωτικό τρίγωνο με καταστροφικές συνέπειες. Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης; Ποιος πληρώνει τελικά το τίμημα της προδοσίας;
Από την Αγία Πετρούπολη της πρώτης ρώσικης επανάστασης μέχρι το κοσμοπολίτικο Παρίσι και από τη Θεσσαλία των αγροτικών αναταραχών μέχρι την Αθήνα του 1910,  το μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου δείχνει ότι τα πάθη και οι κοινωνικές ανισότητες ορίζουν παντού και πάντοτε τις ζωές των ανθρώπων.
Από την Αγία Πετρούπολη της πρώτης Ρωσικής Επανάστασης μέχρι το κοσμοπολίτικο Παρίσι, και από τη Θεσσαλία των αγροτικών αναταραχών μέχρι την Αθήνα του 1910, το μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου δείχνει ότι τα πάθη και οι κοινωνικές ανισότητες ορίζουν παντού και πάντοτε τις ζωές των ανθρώπων.








Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ 
των εφημερίδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου