Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ | ΑΝΑΓΚΡΑΜΜΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ

Ξεκινώντας την ανάγνωση του μυθιστορήματος «Αναγκράμμα» του Νίκου Διακογιάννη πρέπει να κλείσεις την πόρτα πίσω σου. Ερμητικά. Εισέρχεσαι σε έναν άλλο κόσμο. Ένα μαγικό κόσμο συναισθημάτων, αγωνιώδους καθημερινότητας, μια συνεχής και απρόβλεπτη διαδρομή στο μυστικό κόσμο της ζωής που εδώ εισχωρεί και παράλληλα βαδίζει με μια ονειρική φαντασίωση.
Ο τίτλος πρωτότυπα περίεργος, οι ήρωες χρωματίζονται με τα ονόματά τους και όχι χωρίς λόγο, ο χρόνος αδίστακτα περιπλανιέται κατά πως θέλει αυτός πάνω σε μια γη που την νιώθεις να επιπλέει, σαν ένα νησί απομονωμένο σε μια γωνιά του σύμπαντος, ένα πειραματικό εργαστήρι συναισθημάτων που αποζητούν τη λύτρωσή τους. Ο χρόνος κυρίαρχα κινείται και καταργεί το περίγραμμα που ηθελημένα εμείς ακολουθούμε.
Το μυθιστόρημα είναι εμποτισμένο με μια μυστηριώδη ατμοσφαιρικότητα, έμπλεο συναισθημάτων που ταλανίζουν τους ήρωες του βιβλίου και όχι μόνο. Ο συγγραφέας, διακρίνεται, βγήκε «εξουθενωμένος» από αυτήν την «περιπέτεια» του βιβλίου του. Ακροβατώντας  μεταξύ μιας προσγειωμένης πραγματικότητας και ενός ονειρικά φανταστικού ταξιδιού στα βάθη του εσωτερικού κόσμου των ηρώων του κατάφερε να διαγράψει την τραγικότητα που μας ταλανίζει, ακολουθώντας ανεπάντεχες συμπτώσεις, δυνατές συγκρούσεις, καθημερινά βάσανα, αγωνίες για την επιβίωση και την αποδοχή σε ένα κόσμο που κανείς δεν ξέρει πως είναι και δεν έχει μάθει πώς να πορευτεί.
Εκτυφλωτικά υπέροχο το κεφάλαιο του επιλόγου, κομβικά, αξιοσημείωτος ήρωας ο Νόβε που από κάποιο ατύχημα – κλειδί στην ιστορία – παραμένει σε κώμα, μικρό παιδί, και ανακτά τις αισθήσεις του μετά από χρόνια, άντρας πια, αλλά ανήμπορος λόγω της παράλυσής του, αποτέλεσμα του ατυχήματος. Πώς αντιδρά; Τι συγκρούσεις προκαλούνται;
Το ποίημα που είναι ένθετο στην πλοκή του βιβλίου ανήκει στην συγγραφέα Κατερίνα Καριζώνη.
Θα αφιερώσετε πολλές αναγνώσεις του μυθιστορήματος για να ανακαλύψετε κάθε φορά καινούρια πράματα που σας διέφυγαν από την προηγούμενη. Εξίσου ατμοσφαιρικό και το εξώφυλλο του βιβλίου.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"ΕΓΩ ΜΙΑ φορά μονάχα ερωτεύτηκα στη ζωή μου.
Εκείνον που δεν δείλιασε μπρος στην εικόνα μου.
Πολύ σύντομα ανακάλυψα πως με λυπόταν παρά με αγαπούσε.
Έτσι, με τον καιρό κλείστηκα στον εαυτό μου.
Έκανα φίλους τις κούκλες, τη μουσική, τους ήρωες απ' τα παραμύθια.
Μάλιστα, κάποια στιγμή αποφάσισα να τα σπουδάσω όλα αυτά. Και τα κατάφερα!
Τελικά, φίλιωσα με τα πράγματα, μα λησμόνησα ολότελα τους ανθρώπους.
Έγινα σύμπαν από μόνη μου, απέραντη, αυτάρκης.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ στη ζωή μου μπήκε αιφνίδια ο Λίτο.
Έπρεπε απ' την αρχή να αφεθώ, να μη φοβάμαι πως θα πληγωθώ ξανά.
Να πάψω επιτέλους να αναγραμματίζω το καθετί για να μπορώ να αντέχω.
ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ πως δύναμη μπορεί να 'ναι η στιγμούλα που μοιράζεται στα δυο.
Γιατί οι παραστάσεις των δειλών κάποτε κατεβαίνουν. Κι είναι ευτυχής όποιος έμαθε από νωρίς πως είναι άλλο το σανίδι του θεάτρου κι άλλο εκείνο της αληθινής ζωής!"
ΑΝΑΓΚΡΑΜΜΑ
 Ένα βιβλίο για τα παιχνίδια του νου, για τον έρωτα και την 
καταλυτική του δράση επάνω στις φοβίες μας.










Από τη στήλη ΒΙΒΛΙΟ
των εφημεριδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ |ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου