Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ | ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Σοφία Βόικου
Το Μυστικό της Καταιγίδας
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το παρελθόν μιας χώρας ιχνογραφεί την ιστορία της. Και καθώς προχωρά αφήνει τα σημάδια του πάνω στις ανθρώπινες ψυχές. Άλλες διαβρώνονται από τα αποτυπώματά του, άλλες πάλι ακολουθούν  υπνωτισμένα χαμένους δρόμους. Το παρελθόν των ανθρώπων της δημιουργεί τη δική τους ιστορία. Και τα δυο πορεύονται μαζί…

Η ηθική της ελληνικής κοινωνίας που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας της, χωρίς να μεταλλάσσεται, παραμένοντας πιστή στα ιδεώδη της ακολουθεί ζωντανά την πορεία των ηρώων του μυθιστορήματος της Σοφίας Βόικου αναμοχλεύοντας όλα τα καλά και τα κακά του ελληνικού αποτυπώματος.

Ένα παρελθόν που αγγίζει τραγικά τα χαμένα όνειρα, σβήνει ζωές, αφήνει τα υπολείμματά της να χαθούν, άγνωστο που, κανείς δεν ενδιαφέρεται, αλλά η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να συνεχιστεί δεν μπορεί να μείνει στάσιμη.

Η ανέμελη ζωή των ανθρώπων, η νιότη, τα ανέμελα όνειρα που καταστρέφονται. Το παρελθόν που φεύγει, χωρίς να αφήνει χώρο για ένα μέλλον, μια ζωή που καταδυναστεύεται από την εξουσία, την παντός  είδους, μια εξουσία που είναι καλά ντυμένη και προφυλάσσει τα κρίματα της από την κοινή θέα. Γιατί η ζωή πρέπει να συνεχίσει, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, μέχρι να σπάσει το απόστημα και να χυθεί το κάθε τι σάπιο στο χώμα και να αφυδατωθεί.

Η Σοφία με μια εξαίρετη μαεστρία και μια δροσερή νέα ματιά έπλεξε την ιστορία της με “λαμπερούς” χαρακτήρες και τους ακολούθησε υποφέροντας μαζί τους, ζώντας την καθημερινότητα τους, τα χαμένα όνειρα τους που η ίδια η ζωή τους άρπαξε από το χέρι. Αυτή η άδικη ζωή…

Οι αλήθειες της Σοφίας ακολουθούν τα σαθρά θεμέλια της εξουσίας, που αδικεί την ζωή, την παραμερίζει γιατί νιώθει δυνατή, μέχρι την στιγμή που ο Λογγίνος, ένας υπέροχα τραγικός ήρωας - το μάτι του Θεού - θα αποφασίσει να επιβάλει την τιμωρία. Να κόψει μια και καλή την ανεξέλεγκτη διαδρομή των αμαρτιών, να μην συνεχίσουν πια και να βυθιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ που απεγνωσμένα ζητούσε να τον λυτρώσει.

Οι στιγμές της δεκαετίας του ογδόντα θέλουν να ζήσουν αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν στο παρελθόν τους. Για να ζήσουν θέλουν να ξετινάξουν τον ζυγό μιας υπέρμετρης τυραννίας που ασφυκτικά στραγγαλίζει τα πάντα.

Χαμένοι έρωτες, αναγκαστικοί γάμοι, ζωές φαινομενικά ήρεμες, απρόβλεπτες ανατροπές, ζωές κλειδαμπαρωμένες σε καπετανόσπιτα μέχρι επιτέλους να ανοίξουν οι δρόμοι, να φανεί ο ήλιος μετά από μια καταιγίδα που τάραξε τα νερά, σήκωσε φουρτούνες ρίχνοντας πάνω στα βράχια ένα σκάφος να απομείνει κουφάρι δίνοντας ζωή κι ελπίδα στη συνέχεια…

Οι ήρωες της Σοφίας Βόικου μας φέρνουν πίσω σε μια εποχή που πέρασε, ίσως ανέμελη, ίσως πιο αθώα - έτσι κι αλλιώς το παρελθόν θεωρείται πάντα πιο αθώο από το μέλλον του - μια εποχή που έκρυβε κλειδαμπαρωμένα την άλλη όψη της ευτυχίας.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένα νησί στο Αιγαίο, ένα σβησμένο ηφαίστειο, μια απρόσμενη καταιγίδα, ένα μεγάλο μυστικό…
Η μυστηριώδης Κατερίνα βλέπει τον κόσμο μέσα από τα σφραγισμένα παράθυρα του καπετανόσπιτού της.
Ένας Ιταλός καπετάνιος, φορτωμένος πάθη κι ενοχές, προσαράζει με τέσσερις ψυχές σ’ έναν καταραμένο όρμο.
Ο Λογγίνος, ο καμπούρης καντηλανάφτης, κουβαλάει στην πλάτη του τις αμαρτίες του νησιού κρύβοντας ένα επτασφράγιστο μυστικό.
Κι ένας ξένος που εμφανίζεται αναπάντεχα σαράντα χρόνια αργότερα, για να αναζητήσει τα ίχνη της χαμένης του αγάπης.
Η ξαφνική καταιγίδα που θα σαρώσει το νησί θα ξεπλύνει κρίματα και αμαρτίες, θα ξεκλειδώσει συνειδήσεις, θα ζωντανέψει έρωτες ανεκπλήρωτους κι αγάπες ξεχασμένες.
Από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και τη γερμανική Κατοχή στην ξεγνοιασιά της δεκαετίας του ’80…








Από την στήλη ΒΙΒΛΙΟ 
των εφημερίδων 
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου