Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Έγκλημα και Ταλαιπωρία" | Βασίλης Καραναστάσης | Εκδόσεις ΠΝΟΗ


Νουάρ λογοτεχνία και …έγκλημα και ταλαιπωρία. Ο Βασίλης Καραναστάσης μας παρουσιάζει τον Οράτιο Χ, ιδιωτικό ντετέκτιβ που ζει στιγμές θλίψης και απόγνωσης στο σκοτεινό, σκονισμένο και συνάμα βρώμικο γραφείο του από πάσης απόψεως. Το παρελθόν του ίδιο με το παρόν του και ίσως και το μέλλον του. Οι αναποδιές είναι εξίσου μοιρασμένες.
Ώσπου εμφανίζεται πελάτης! Αν δεν είναι αυτό η εξ ύψους βοήθεια τι μπορεί να είναι; Εύκολη αποστολή φαίνεται κατά αρχάς, που αποδεικνύεται δύσκολη για να ταλαιπωρήσει το φίλο μας και να διασκεδάσει τον αναγνώστη. Δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τελειώσει γρήγορα την αποστολή του. Μέχρι που βήμα βήμα αποδεικνύεται ότι πάει από το κακό στο χειρότερο. Όλα βυθίζονται σε ένα τούνελ χωρίς φως! Κάποια στιγμή απειλείται η ζωή του.
Από τις πρώτες αράδες σχηματίζεται το σκηνικό που σε προδιαθέτει το τι θα ακολουθήσει. Ένα σκηνικό που κατευθείαν σε βάζει στην ατμόσφαιρα ενός νουάρ μυθιστορήματος. Ο Οράτιος ψάχνει για δουλειά, χρωστάει παντού, η ζωή του υπάρχει και δεν υπάρχει.
Και ξαφνικά, εντελώς από το πουθενά, καλείται να ξεδιαλύνει μια απαγωγή. Η ζωή  φαίνεται να του χαμογελά! Ξεκινά η έρευνα, από κάπου να βρει την άκρη του μυστηρίου. Πουθενά φως! Οι μαρτυρίες όσων επισκέπτεται τον μπερδεύουν περισσότερο αντί να τον βοηθήσουν. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον συγγραφέα και οραματίζεται τον ένοχο. Πόσο εύκολη η λύση του μυστηρίου! Πόσο άπειρος ο συγγραφέας! Είναι όμως έτσι; Καθόλου! Αν και το πρώτο του βιβλίο, έχει αποφύγει κακοτοπιές και κάνει μια εντυπωσιακή είσοδο στην αστυνομική λογοτεχνία!
Ο συγγραφέας μάς οδηγεί, ηθελημένα ή αθέλητα από τις πρώτες σελίδες, να καταλήξουμε στο ποιος μπορεί να είναι ο απαγωγέας.  Για να γίνει η ανατροπή πιο εντυπωσιακή, για να μεγαλώσει το σασπένς ακόμη περισσότερο, για να αναρωτηθούμε, διάβολε τι συμβαίνει εδώ! Η δολοφονία που ακολουθεί ανατρέπει τους ισχυρισμούς μας, απορρίπτει ό,τι βάλαμε σε μια σειρά στη σκέψη μας και μας αναγκάζει να ακολουθήσουμε καινούρια πορεία! Μέχρι την επόμενη ανατροπή!
Νέοι ήρωες εμφανίζονται, που ταλαιπωρούν τον συμπαθή μας ιδιωτικό αστυνομικό Οράτιο, που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία σε ένα γαϊτανάκι ανατροπών και εκπλήξεων μέχρι την τελική λύση χωρίς λανθάνουσες υπερβολές που εύκολα μπορεί να δείξει μια μη πειστική ιστορία .

Το βιβλίο του Βασίλη Καραναστάση έχει όλα τα συστατικά ενός καλογραμμένου νουάρ μυθιστορήματος. Οι ήρωες του Βασίλη παλεύουν με τη μοίρα τους, εμπλέκονται αρκετές φορές χωρίς τη θέληση τους, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με μια ηθική κάτω του επιτρεπτού ορίου, κινούνται σε σκοτεινούς χώρους, το φως είναι λιγοστό, οι ατάκες είναι ξέχειλες από χιούμορ.
Οι ήρωες του αποτελούν έναν μικρόκοσμο διεφθαρμένο που αναρωτιέται κανείς πόσο η ζωή αντιγράφει τη λογοτεχνία ή το πόσο η λογοτεχνία επηρεάζεται από την ίδια τη ζωή. Μέχρι ποιου σημείου το έγκλημα του Βασίλη Καραναστάση αναπαριστά την τρέχουσα εποχή και προσφέρει ξέχειλα την ταλαιπωρία στον ήρωα του; Πάθη, μυστικά, δολοπλοκίες, εύκολος πλουτισμός, απλόχερα δοσμένο ένα διασκεδαστικό χιούμορ και μια ξεχασμένη ηθική που πλανάται παντού.
Ήδη από τον τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης προϊδεάζεται για το τι πρόκειται να διαβάσει. Ένα έξυπνο κείμενο, με χιούμορ που θα σας διασκεδάσει χωρίς ανόητο χαχανισμό!
Ελπίζουμε ότι ο Βασίλης Καραναστάσης θα συνεχίσει να γράψει κι άλλες περιπέτειες με τον Οράτιο Χ.
Και ευχόμαστε οι εκδόσεις ΠΝΟΗ να εκδώσουν κι άλλα πολλά και καλά βιβλία.






Από τη στήλη των εφημερίδων
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΑΡΡΟΣ | ΚΟΖΑΝΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου