Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ! Ο Βασίλης Μόσχης στην εφημ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ | ΚΑΤΕΡΙΝΗ


- Σε μια κρίση δεν μπορεί να φτωχαίνουν όλοι! Α! Πα πα! Δεν είναι δίκιο!
- Σωστά! Το κακό και το άδικο δεν το θέλει ούτε και ο ίδιος ο Θεός!
- Διότι το λέει και η λογική! Από πάνω είναι οι πλούσιοι και από κάτω οι φτωχοί! Εμείς θα χαλάσουμε τη φυσική ροή των πραγμάτων;
- Ποτέ! Μα ποτέ!
- Άμα δεν υπάρχουν οι πλούσιοι πώς μπορεί να υπάρχουν οι φτωχοί; Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου! Διαφορετικά χαλάει όλο το σύστημα! Αλλά, μη λέτε ότι εμείς οι φτωχοί φταίμε με τα λάθη μας για την δήθεν οικονομική σας στραβοτιμονιά και επιβάρυνση που δήθεν έχετε!
- Έτσι είναι! 
- Εμ, πήραν μια καραμέλα και την πιπιλάνε! Και όχι τίποτα άλλο, αλλά μόλις λιώσει η καραμέλα βάζουν άλλη στο στοματάκι τους! Δεν φοβούνται μην πάθουν και σάκχαρο οι αφιλότιμοι!
- Πες τα, πες τα!
- Ρε, εγώ τα λέω αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω είμαι!
- Όλο και κάτι μπορεί… Τουλάχιστον έχουμε μια ηθική ικανοποίηση ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα όρια της άνοιας και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται!
- Για πες, για πες!
- Στο πρώτο εξάμηνο του ’16 η φίλη μας η Αγγελικούλα κατάφερε να έχει πλεόνασμα 18,5 δις! Πολύ, λέει, περισσότερο από το αναμενόμενο, αφήνοντας πίσω τη Γαλλία και την Ιταλία να παραπονιούνται! Είδες ρε; Τι υπουργό οικονομικών έχουν! Τι σαΐνι είναι; Γάτα ο αφιλότιμος!
- Για ποιον λες;
- Καλά, μου φαίνεται ότι αποσυνδέθηκες! Για ποιον λέω! Ένας και μοναδικός είναι!
- Α! Κατάλαβα!
- Και μέχρι τέλος του χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο ανοδικά! Άρα;
- Άρα;
- Ηθικό δίδαγμα;
- Ηθικό δίδαγμα;
- Ότι δουλεύουμε για τους Γερμανούς!
- Ναι, αλλά πέρασε η γραμμή ότι οτιδήποτε πάει οικονομικά στραβό φταίγαμε εμείς! Τώρα πως μπορεί να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα; Με τον ίδιο συνειρμό τι μπορείς να πεις; Ότι φταίμε πάλι εμείς! Ναι, εμείς φταίμε που πέφτει το χρήμα ζεστό και φρέσκο! Αλλά αυτό δεν είναι φταίξιμο για να διαφημιστεί! Να κρύβουμε τα καλά για να μπορούμε να σηκώνουμε πιο εύκολο το δάχτυλο και να επιβάλουμε το δίκιο του ισχυρού!
- Τόση ώρα που μιλούσες, έψαχνα κάτι που θυμήθηκα και το βρήκα… να εδώ στο βιβλίο από τα απομνημονεύματα των Γαλατικών Πολέμων του Ιούλιου Καίσαρα! Άκου να δεις τι γράφει:  …Περνούν όλη τους τη ζωή στο κυνήγι και τον πόλεμο. Από παιδιά εκπαιδεύονται στην εργασία και τις κακουχίες (...) Οι φυλές αυτές θεωρούν μέγιστη δόξα, να ρημάζουν τις γειτονικές περιοχές και να τις κάνουν μη κατοικήσιμες. Πιστεύουν ότι έτσι αποδεικνύουν την αξία τους, με το να διώχνουν τους γείτονές τους και κανείς να μην τολμά να πατήσει εκεί. Επίσης πιστεύουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο ασφαλείς, μιας και απομακρύνουν τον κίνδυνο ξαφνικών εισβολών…
- A, ρε! Το χούι δεν φεύγει με τίποτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου