Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κριτική της συγγραφέως Κάκιας Ξύδη για το μυθιστόρημα "Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της..."




Χιλιάδες χρώματα στα μάτια της… είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Μόσχη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Τίτλος που μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή μου τον άκουσα.
Χιλιάδες χρώματα και εικόνες περνάνε από τα μάτια της Μυρσίνης που σώθηκε σαν από θαύμα την ημέρα που καιγόταν η Σμύρνη, αλλά χωρίστηκε από τους γονείς της. Προσπαθεί να απωθήσει τις εικόνες της φρίκης και να κρατήσει ζωντανές τις όμορφες που ξέρει καλά ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.
Τώρα πια στην Ελλάδα η ζωή βρίσκεται στα χέρια της και μόνο στα δικά της χέρια για να την φτιάξει όπως εκείνη νομίζει. Η πορεία της ζωής της Μυρσίνης μπορεί να παραλληλιστεί με την ίδια την Ελλάδα. Αγάπησε, προδόθηκε, πόνεσε, έζησε την φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πλούτο και την χλιδή. Κλήθηκε να πάρει αποφάσεις πολύ σημαντικές. Συνομίλησε πολλές φορές με τον εαυτό της αλλά ποτέ δεν τον πρόδωσε, αφουγκραζόταν την φωνή της καρδιάς της και μέσα από τα διλήμματα πάντα έπαιρνε, κατά την γνώμη μου, τις σωστές αποφάσεις, εκείνες που στο τέλος την δικαίωσαν κιόλας.
Όλα γίνονται για κάποιο λόγο συνηθίζουμε να λέμε. Έτσι κάποιες ιστορίες που μοιάζουν αδιάφορες οδηγούν σε απρόσμενες εξελίξεις . Είναι εκείνες που δεν μας αφήνουν να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας και τα λάθη μας.
Κλείνοντας το βιβλίο του Βασίλη Μόσχη έχεις ταξιδέψει σε Σμύρνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, έχεις χορτάσει χρώματα και αρώματα μέσα από τα μάτια της Μυρσίνης και νιώθεις το κοινό περί δικαίου αίσθημα πλήρως ικανοποιημένο.
Η γραφή απλή και ενδοσκοπική, βγάζει στο φως και τις πιο μύχιες σκέψεις μας και μας θυμίζει τον εαυτό μας κάθε φορά που καλούμαστε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή μας.
Εάν έπρεπε με μια λέξη να χαρακτηρίσω αυτό το βιβλίο αυτή θα ήταν Ψυχογράφημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου